Do sushi przekonało się już wielu ludzi na całym świecie, są jednak i tacy, którzy skosztowanie tego dania kuchni japońskiej mają przed sobą. Być może nie każdy jest tego świadomy, ale sushi ma wiele dobrych wartości odżywczych oraz świetny smak. 18 czerwca ustanowiono nawet Dzień Sushi, ale potrawą warto się zajadać zdecydowanie częściej, niż tylko 1 raz w roku.

Jak znaleźć najlepsze sushi w Warszawie?

Najlepsze sushi w Warszawie

Chociaż nie każdy próbował, to zapewne wszyscy słyszeli o fenomenie sushi, potrawy pochodzącej prosto z Kraju Kwitnącej Wiśni. Podstawą dania jest ryż, a sama nazwa wywodzi się od octu ryżowego, który dodaje się do zagotowanego składnika. Poza ryżem w sushi znaleźć można surowe dodatki, między innymi owoce morza, kawałki ryb, wodorosty, warzywa i grzyby. Mistrzowie sushi zgodnie twierdzą, że kluczem do idealnego sushi jest prostota połączona z minimalizmem. Mając te dwa składniki całość musi smakować wybornie. Niektóre źródła wskazują, że ojczyzną sushi są Chiny, pierwsze wzmianki pojawiły się już w VI wieku, ale wyglądało wówczas nieco inaczej od współczesnego. Powstało wiele restauracji, w których smakołyk jest serwowany w różnych konfiguracjach, ale czym wyróżnia się najlepsze sushi w warszawie? Na pewno kunsztem wykonania, aby robić to zawodowo trzeba przejść szkolenie, nie każdemu ta sztuka się udaje. Dlatego wybierając lokal, warto sprawdzić, czy jedzenie jest przygotowywane przez prawdziwego sushi mastera. Zasadniczo do jedzenia sushi używa się pałeczek, ale jedzenie rękoma nie jest uznawane za gafę. Jest nią natomiast jedzenie za pomocą sztućców – to nigdy nie jest dobrze odbierane w żadnej z restauracji.

Czy sushi jest zdrowe?

Pierwsze lokale serwujące sushi pojawiły się w Polsce w połowie lat 90., bardzo szybko zyskały dużą popularność. Wiele osób zastanawia się, gdzie można zjeść najlepsze sushi w Warszawie. Tymczasem warto odwiedzić co najmniej kilka lokali, zwłaszcza, że potrawa ta dostarcza organizmowi dużo potrzebnych składników odżywczych. W końcu japońską kuchnię uznaje się za jedną z najzdrowszych na całym świecie. Wystarczy zapoznać się z informacjami na temat średniej długości życia Japończyków, która wynosi aż 84 lata. Dodatki do sushi w postaci świeżych ryb i owoców morza sprawia, że dostarczamy organizmowi mnóstwo białka. To oczywiście nie wszystko, bo nie można zapominać o białku, witaminach z grup A, B, D i E, nienasyconych kwasach tłuszczowych i selenie. Ryż natomiast gwarantuje duże ilości witamin, minerałów i węglowodanów, a także magnezu, wapnia i fosforu. Mając na uwadze wszystkie te składniki odżywcze najlepsze sushi w Warszawie daje dużo dobrego zdrowiu i samopoczuciu. Przede wszystkim ma wpływ na wzmacnianie odporności organizmu, poprawę pracy tarczycy i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Łatwo zatem dojść do wniosku, że dzięki temu opóźnieniu ulegają wszystkie procesy starzenia, a choroby sercowo-naczyniowe występują znacznie rzadziej. Warto więc już dzisiaj rozpocząć poszukiwania najlepszego sushi w Warszawie i czerpać z tego dania same zalety.